Linkkatalógus - Blog

Weboldal készítés, Weboldal felújítás, Weboldal fejlesztés

szerda, 10 február 2016 15:09

Joomla bejelentkezéskor érvénytelen jelsor. Invalid token.

Szerző:
Értékelés:
(0 szavazat)

A Joomla 3 már nagy hangsúlyt fektetett a kéretlen látogatók (spammerek) kiszűrésére, blokkolására. A weboldal szerkesztőknek ez viszont sok bosszúságot is okoz főleg a cookik elfogadtatásának kötelezővé tételével. Ehhez jön a Google egyre magasabb követelménye a weboldalak optimalizálására, és már is bezárult a kör, kész a biztos hibagenerálás.

Invalid token A webmester a weboldal optimalizálásakor kénytelen kihasználni a látogató böngészőjének gyorsíttótárát, vagyis a böngészővel megjegyeztetni a beállításokat. A probléma akkor jelentkezik, ha a látogató tétlensége miatt a weboldal bontja a kapcsolatot, újra be kell jelentkezni.

A látogatónak nem sok választása van ilyenkor. Vagy törli a böngésző előzményeit, vagy böngészőt vált, vagy elhagyja az oldalt.

Nálam az okozta a legnagyobb bosszúságot, hogy kikapcsolt (offline) állapotban nem tudtam belépni a főoldalon (frontend oldalon). A cookiek elfogadtatása már be volt kapcsolva, ez viszont offline állapotban nem jelenik meg, így csak akkor tudtam belépni, ha az adminisztrációs felületen letiltottam a bővítményt.

A látogatók megtartására, hogy ne üres oldalra dobja őket a böngészőjük, van egy bővítmény, a „Invalid Token Interceptor”.  Átmeneti megoldás ugyan, de talán nem hagyják el az oldalunkat. Ha szerencsénk van, akkor a saját böngészőjüket hibáztatják majd, ha újra be kell jelentkezniük.

 

Bejegyzés módosítása (2016.04.03)

Egy furcsa jelenségre lettem figyelmes, miközben a fenti bejegyzés miatt ölbe tett kézzel ültem, és vártam a felhasználókat.

Több regisztráció is érkezett az oldalról, de aktivitást nem tapasztaltam. Mivel senki nem értesített hibáról, én is regisztráltam az oldalamra, és ekkor jöttem rá, hogy amíg a weboldal cache tára nem frissül, csak egy alkalommal enged belépni a főoldalra.

A lényeg, hogy amit fent is írtam, az Interceptor kiegészítő csak ténylegesen átmeneti megoldás!

 

Tapasztalatom szerint annyit segít, hogy a hiba jelentkezésekor nem üres fehér oldalra dob, hanem vissza az eredeti (jelen esetben a bejelentkezés) oldalra. (Webmesteri szempontból ez lényegtelen, mert a problémát ez nem oldja meg, mert csak újra próbálkozik, de a belépés sikertelen. A látogató csak annyit lát, hogy frissül a bejelentkezési oldal, újra üres mezőkkel!)

 

Megoldás:

Hosszas kísérletezgetés után jöttem rá, hogy ha a gyorsítótárból a felhasználói komponenst (com_user) kizárom, akkor megoldódik a hiba!

Az én oldalamnál ezt a JotCache kiegészítővel sikerült is!

Megjegyzés:

Találkoztam sablon beállítási lehetőséggel is. Itt engedélyezni és tiltani lehetett a gyorsítótárazást, de a lényeg, hogy kizárni is lehetett kiegészítőket. Itt a "component=com_users" parancs volt a megoldás.

Fontos:

Ne felejtsd el a bejelentkezési menüben az átirányítási linket törölni.

Nálam a Firefox böngészővel jól működik, a Google Chrome böngészővel rapszódikus. (Az új követelmények nem minden programnál naprakészek)

 

Megtekintve: 897 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 01 november 2016 19:05
FEL