Linkkatalógus - Blog

Weboldal készítés, Weboldal felújítás, Weboldal fejlesztés

Disable TooltipSablon automatikus tooltip megjelenés tiltása, ha egy link vagy kép fölé viszed az egérmutatót

Joomla 3 sablon automatikusan megjelenítette formázott tooltip ablakban a linkek "alt" címét.

Alapjában véve még jól is nézett ki, de a cél egy leegyszerűsített sablon készítése volt, ahol ez a jelenség zavaró volt. Tiltási lehetőség sajnos nincs, még a sablonban sem, így bele kell nyúlni a forráskódba!

 

A média mappában keresd meg:

media/jui/js/bootstrap.min.js

fájlt!

 

Szerkesztővel keress rá:

class="tooltip

 

Egészítsd ki a HTML kódokat:

style="display:none"

 

Kész! Egészségedre!

Akeeba Backup errorJoomla 2.5 frissítése Joomla 3.x verzióra, majd a többi komponenst követően az Akeeba Backup frissítése következett 4.7.3 változatra.
Hajrá, sikerült! Mentsünk egyet, ahogy az a nagykönyvben elő van írva!

 

Új mentés indítása

Az automatikus mentés nem indítható, mert a kimenő könyvtár nem írható. A probléma rendbehozásához kövesd a következő utasításokat.

In order to fix this issue, please go to the Configuration Page and set the Output Directory to [DEFAULT_OUTPUT] (all caps, including the brackets). If this still doesn't work, please take a look at our troubleshooting instructions
JSON.parse: unexpected end of data at line 1 column 1 of the JSON data (írásvédett volt a config.php)
Q106 - Uppercase letters in table name prefix
https://www.akeebabackup.com/documentation/warnings/q106.html

 

Értem én, de nem lett volna egyszerűbb, ha ezt írja?

- a konfigurációs fájl helytelen írási engedéllyel rendelkezik

vagy

- a konfigurációs fájl nem írható

Sajnos nem tudom megkerülni, majd a Joomla fejlesztők előbb utóbb kitalálnak rá valamit! (A blogomban találsz leírásokat) Egyelőre a tájékoztatás hiánya jobban zavar!

Érvénytelen tokenA weboldal látogatói, ha egymás után kétszer jelentkeznek be az oldalamra (lejárt tétlen idő vagy visszanéznek), a második bejelentkezéskor egy fehér üres oldal jelenik meg neki, a bal felső sarokban apró szöveggel: Ă?rvĂŠnytelen token

A karakterkódolásra nem találtam megoldást, mert ellenőriztem UTF-8-as.
Így hát átírtam a saját szövegemre, és akinek van kedve dizájnt is adhat hozzá, igaz korlátozott lehetőségekkel. Ugyanis a nyelvi fájlban található (language / hu-hu / hu-HU.ini / 65.sor), így a dizájnt csak „CSS” kódokkal lehet megoldani.

Az átírt saját szöveg:

Bongeszojenek gyorsitotara nem tudja azonositani az adatait, mert egy regebbi adatot tarol! (Ervenytelen token) A folytatashoz kerjuk, elobb torolje a bongeszo elozmenyeit, majd frissitse ezt az oldalt!

Joomla 3 Quickstart csomag manuális telepítése, vagy ha úgy tetszik Joomla 3 első lépések csomag kézi telepítése. (Manually install the Quickstart package)

Quickstart errorMostanában többször belefutok abba a problémába, hogy a sablon demóját valamiért nem sikerül telepítenem localhostra. Ilyenkor nem szenvedek a verziók egyeztetésével, inkább telepítem manuálisan.

Kövesd az alábbi lépéseket a kezdőcsomag manuális telepítséhez:
  1. A csomagból a Quickstart mappát másold fel localhostra
  2. A phpMyAdmin oldalon hozz létre egy új adatbázist, ahová majd importálod az adatokat. (phpMyAdmin / Adatbázisok / létrehozás)
  3. Telepítő fájl importálása. Keresd meg a felmásolt fájlokban a telepítő fájlt. (installation / sql / mysql / sample_data.sql)
  4. Észre fogod venni, hogy a táblák #__ előtagúak. Jelöld ki az összes táblát, és válaszd a tábla előtagjának lecserélése műveletet. Az ettől mezőbe kell beírni a (#__) régi előtagot, az eddig mezőbe pedig az új előtagot (Pl: cmbwa_)
  5. Ahhoz, hogy a későbbiekben be tudj lépni az oldalra, létre kell hoznod egy felhasználói jelszót. A legegyszerűbb ezt egy SQL paranccsal létrehozni. Itt találsz segítséget hozzá: https://docs.joomla.org/How_do_you_recover_or_reset_your_admin_password%3F
  6. Az installation mappából a configuration.php-dist fájl átnevezve (configuration.php) másold ki a gyökérkönyvtárba és a tartalmát módosítsd. Itt találsz segítséget hozzá: https://docs.joomla.org/Copying_a_website_from_localhost_to_a_remote_host 7) Töröld az installation mappát

Joomla 3 frissítése nem lehetséges, ha az Akeeba Backup komponens telepítve van!

A legutolsó kérés visszautasításra került, mert érvénytelen biztonsági tokent tartalmazott. Frissítse az oldalt, és próbálja meg újra.

A Joomla frissítőcsomag telepítés előtt automatikusan biztonsági mentést végez az Akeeba Backup komponensen keresztül. Ez nagyon jó dolog főleg a feledékeny weboldal tulajdonosok számára, mivel van mihez visszanyúlni, ha probléma merül fel telepítés után.

De itt kezdődik az ördögi kör! A biztonsági mentés után automatikusan indulna a telepítés, de az Akeeba Backup érvénytelen token (Invalid token) üres oldalt jelenít meg! Felhasználói mentéskor ez nem tragédia, mert a leírás szerint frissít az admin, és működik rendben az adminisztrációs oldal, viszont a Joomla frissítése megszakadt!

Megoldás

a) A bővítmények / kezelés / kezelés menü alatt Tiltsd le:

  • System - Backup on update

b) Ezt követően ürítsd a Cache mappákat (admint is).

c) Töröld a Böngésződ gyorsítótárát.

Mehet a Joomla 3 frissítés!
Ha kész ne felejtsd el engedélyezni a letiltott összetevőt!

Az ARTIO JoomSEF keresőbarát (SEF, feloldva: search engine friendly) linkeket, webcímeket generál, amit az emberek könnyebben megjegyeznek, és nem utolsó sorban jobb helyezést érhetünk el a kerőkben.

Mivel a licenc lehetővé teszi, a Frontend oldalon a cikkek alján "SEO by Artio" link eltávolításának a lehetőségét nem egyszerű megtalálni, mivel hiába keresünk rá, kódolt tratalomban van.

 

Lelőhelye:

  • administrator / components / com_sef / sef.class.php (Joomla! 1.0)
  • components / com_sef / joomsef.php (Joomla! 1.5)
  • components / com_sef / joomsef.php (Joomla! 2.5)

Keress rá a bejegyzésre:

$ Buf. = '<'. d="" i="" v="" a="" s="" t="" y="" l="" f="" vagy="" n="" -="" z="" :="" 8="" p="" x="" b="" w="" m="" nem="" j="" c="" r="" o="" h=""> '.' J '. 'vagy'. 'vagy'. 'm'. 'l'. 'egy'. ' '.' S '.' E '.' F '.' '.' U '.' R '.' L '.' S '. " '.' B '.' Y '.' '.' A '.' R '.' T '.' I '.' Vagy '.' <'.' a=""> '.' <'.' d="" i="" v="">';

vagy: (3.5.0 és újabb verzió)

$cacheBuf2 = ‘PGRpdj48YSBocmVmPSJodHRwOi8vd3′. ‘d3LmFydGlvLm5ldCIgc3R5bGU9ImZv’. ‘bnQtc2l6ZTogOHB4OyB2aXNpYmlsaX’. ‘R5OiB2aXNpYmxlOyBkaXNwbGF5OiBp’. ‘bmxpbmU7IiB0aXRsZT0iV2ViIGRldm’. ‘Vsb3BtZW50LCBKb29tbGEsIENNUywg’. ‘Q1JNLCBPbmxpbmUgc2hvcCBzb2Z0d2′. ‘FyZSwgZGF0YWJhc2VzIj5Kb29tbGEg’. ‘U0VGIFVSTHMgYnkgQXJ0aW88L2E+PC’. ’9kaXY+’;

és cseréld ki:

(figyelj rá, az egyenlőség jel után az eredeti kódban 2 db aposztróf van' ', nem 1 db idézőjel ")

CacheBuf2 $ = ";

Community Buildert használva több oldalamon is problémát jelentett, hogy csak a regisztráltaknak fent tartott cikkekre lépve, a Joomla! formjára irányított az oldal a CB formja helyett. Ha a szinkronizáció rendesen is működik, akkor is gondot jelenthet regisztrációkor. Másak a mezők, a beállítástól függöen más az admin értesítés stb.

Megoldás van, viszont ehhez módosítani kell a default_login.php fájlt.

Keresd meg:
components/com_user/views/login/tmpl/default_login.php

Módosítsd a fájlt (64.sor)

index.php?option=com_user&view=register

Erre:

index.php?option=com_comprofiler&task=registers

Sikerült Wamp szerveren a régi Jommla! 1.5-ös változatot Joomla! 2.5-re frissíteni a teljes adatbázissal, tartalommal, és sok új kiegészítővel együtt.

Belekerült három hónapomba, és pár csepp izzadságba.

 

Kész, töltsük fel! Ok, de elötte kikapcsolom az oldalt, offline állapotba rakom, kikapcsolom a keresőbarát Joomseef komponenst, és jöhet az Akeeba Backup mentés.

Na ja! meg ahogy azt elképzeled!

Az ARTIO Joom Sef kikapcsolásánál, vagyis a komponens kezelő felületénél a Sef Statusz menüben ha a JoomSEF plugi-t, és a  Creation of new URL-t kikapcsolom, többé nem enged be az admin felületre.

Na itt jött a vért izzadás.

Sikerült végül megtalálnom a megoldást, és örömömben már nem is érdekelt tovább, hogy miért, vagy jó lesz e így, (majd az idő megmondja) működik újra az oldal, és ez a lényeg!

A configuration.php fájlban a

public $live_site = 'http://localhost/oldalam';

a

http://localhost/oldalam

tartalmat kitöröltem, és újra enyém az admin oldal!

Joomla!2.5 ExtplorerNotice: Trying to get property of non-object  /administrator/componenst/com_extplorer/languages/hungarian.php on line 98

A com_eXtplorer_2.1.0RC5 szépen feltelepült, de megnyitáskor pár másodpercre négy hibát ír, majd betöltődik.

Szenvedtem vele pár órát, majd gondoltam egyet, és megnéztem az angol nyelvi fájlt. Itt más a kódrész, így azt átmásoltam a magyar nyelvi fájlba.

Ha nekik jó, nekem is! A hiba megszűnt, legfeljebb nem írja ki az ellenőrzéskor a jelenlegi verziót!

Az egyik legnépszerűbb kérdés a Joomla 2.5 kibocsájtása óta, hogy "Hogyan lehet megváltoztatni a sablon nevét."
Ez egy népszerű kérés, mert a legtöbb fejlesztő és a megrendelő nem akarja, hogy a konkurencia egyszerűen a forráskódból megtudja, melyik sablont használják a weboldal fejlesztésére.

Leegyszerűsítve:

Egyáltalán nem szeretném ha tudnád, hogy melyik sablont használom.

Van néhány módja, hogy megvalósítsuk ezt a feladatot:
Találni több leírást is a világhálón, de szerintem macerásak. Sql módosítás, mappaátnevezés, .xml fájl átnevezése nyelvi fájl átnevezése stb. Ja igen, és nekem nem jött be a bővítmények / sablonkezelő / sablon / "sablon másolása" funkció sem!

Felesleges!

Töltsd le a sablonod mappáját a szerverről: root / templates / használtsablon.
Ha a gépeden van, nevezd át a mappáját ékezetek nélkül: ensablonom.
Keresd meg ebben a mappában, a templateDetails.xml fájlt.
Nyisd meg, és az első tíz sor valamelyikében található name tagek között „használtsablon” nevét módosítsd a  az „ensablonom” nevére!
Ha van language mappa a sablonod mappájában, akkor az ott található ini végződésü fájlokat nevezd át szintén a „használtsablon” névről „ensablonom” nevére!

Kész, mehet a friss telepítés, van egy új sablonod ami a régi klónja, de saját neve van!
Ne félj, a módosítások, és a sablon almappájába később bemásolt fájlok is megtalálhatóak lesznek az Új sablonodban!
(Telepítés után a sablonkezelőben ellenőrizd, hogy a sablonfunkciók jól vannak e beállítva, modulszélesség, stílus, stb.)

 

1. oldal / 3
FEL